Je zoektocht naar de beste kinderboeken van 2019 eindigt hier. Ontdek de top 5!

Sinds jaar en dag worden er prachtige boeken geschreven. Sommige boeken zijn er om je te laten leren van het verleden. Er zijn ook boeken die puur zijn gericht op ontspanning. Dit geldt ook voor kinderboeken. Ook bij deze boeken kun je kiezen voor fictie en non-fictie. Je kunt zelfs kiezen voor verhalen met een belangrijke levensles of juist gezelschapsboekjes. Als we verwijzen naar gezelschapsboekjes, dan hebben we het over boeken die meer spelletjes zijn. Doordat je zoveel keuzemogelijkheden hebt, is het wellicht moeilijk om de beste kinderboeken uit te kiezen. Daarom helpen we je graag. We hebben namelijk een lijst samengesteld met hartverwarmende verhalen, fantasierijke avonturen en ook gezelschapsboekjes. Je vindt dus voor elke leeftijd de beste kinderboeken.

Beste kinderboeken van 2019

Als je op zoek gaat naar de beste kinderboeken, dan kun je op verschillende factoren letten. Zo is het handig om rekening te houden met de leeftijdsklasse van je kind. Een horrorboek is bijvoorbeeld minder geschikt voor jonge kinderen. Tegelijkertijd geef je een tiener meestal geen boeken over dieren die met elkaar spelen. Daarom hebben we in onze top 5 lijst rekening gehouden met verschillende onderwerpen. Daarnaast hebben we ervoor gezorgd dat iedereen aan zijn trekken komt. Er zijn in de lijst immers boeken voor de allerjongsten, maar ook voor tieners die op zoek zijn naar spanning. Hierdoor komt iedereen aan zijn trekken. Aarzel niet, lees snel dit artikel over de beste kinderboeken van het jaar en kies een leuk boek uit. Je kind zal je vast wel dankbaar zijn.

1. Het kleurenmonster

Emoties hebben we allemaal. Soms gaat het om positieve emoties, maar op andere momenten voelen we ons ook niet prettig. Denk er maar aan dat we ons allemaal weleens boos, angstig of verdrietig voelen. Over het algemeen lukt het ons om met deze emoties om te gaan; of ze nou positief of negatief zijn. Echter, het is wat moeilijker om met de emoties om te gaan als ze allemaal tegelijkertijd aanwezig zijn. Het kleurenmonsterOp een dergelijk moment wil je het liefst gaan liggen en je van iedereen afzonderen. Er is echter een betere manier om met zulke gevoelens om te gaan. Dat laat het boek Het kleurenmonster zien. Hoewel dit boek voor kinderen is geschreven, gaat het over een zeer belangrijk onderwerp. Om deze reden is het boek een van de beste kinderboeken van het jaar.

Het boek Het kleurenmonster vertelt het verhaal van een kleurenmonster. Dit monster is in de war, omdat hij allerlei emoties tegelijkertijd voelt. Zo voelt hij zich kalm, verdrietig, boos, blij en bang. Hij begrijpt niet wat er met hem aan de hand is. Gelukkig is er een meisje in de buurt dat hem helpt. Ze laat hem namelijk zien dat hij alle emoties die hij voelt een eigen plek moet geven. In het verhaal worden de emoties eerst uit elkaar gehaald. Vervolgens moeten ze allemaal in aparte potjes, met een kleurencodering, worden gezet. Wanneer de emoties zijn gesorteerd, is het monster “uit de war”. Nu voelt hij opeens een compleet nieuwe emotie…

Eigenschappen van het boek Het kleurenmonster:

 • Het boek bevat poëtisch en mooie tekst en kent geen woord te veel.
 • In het boek wordt er gesproken over de verschillende gevoelens die we allemaal weleens krijgen.
 • De auteur geeft grip en zicht op deze wereld door kleur, emotie en gedrag aan elkaar te koppelen.
 • Dit boek voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar leert je hoe je je emoties allemaal een plek kunt geven.
 • Kinderen genieten van de prenten in dit boek, die kinderlijk zijn getekend, gekleurd, geknipt en tot prachtige collages zijn gecomponeerd.

2. Rompompom – Magnetische letterdoos

In de inleiding van dit boek hadden we het over boeken die geen verhalen bevatten. Deze hebben we gezelschapsboeken genoemd. Kleine kinderen vinden dergelijke boeken vaak leuk. Dit komt doordat dergelijke boeken gezien worden als spelletjes. Ook voor volwassenen zijn er dergelijke boeken. Rompompom - Magnetische letterdoosDenk maar aan puzzelboeken. Wil je graag een gezelschapsboek aan je kind geven? Moet dit boek bovendien leerrijk zijn voor je kind? Dan kennen wij een boek dat je waarschijnlijk leuk zal vinden en dat een van de beste kinderboeken is. We verwijzen hier naar het boek Rompompom – Magnetische letterdoos. Dit boek is een magnetische letterdoos.

Kiezen voor het boek Rompompom – Magnetische letterdoos is een goed idee. Het is namelijk geen boek met een verhaal, maar wel een leerrijk boek. Hij behoort namelijk niet zomaar tot de beste kinderboeken van het jaar. Met dit boekje kan je kleuter eindeloos spelen en oefenen met de letters van school. In de doos vind je daarom ook 77 magnetische letterblokjes en 16 werkbladen. De werkbladen variëren in niveau. Zo kun je je kind steeds meer uitdagen. Hoe gebruik je de letterdoos? Je kind legt een werkblad in het deksel van de doos. Vervolgens legt hij/zij de magneetjes op het gekozen werkblad. De losse magneetjes raak je niet kwijt, want de doos is ook magnetisch.

Eigenschappen van het boek Rompompom – Magnetische letterdoos:

 • Het gezelschapsboekje kun je geven aan kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.
 • Kinderen kunnen dankzij dit boekje eindeloos oefenen en spelen met de letters van school.
 • Doordat de doos magnetisch is, raakt je kind de losse magnetische letterblokjes niet gemakkelijk kwijt.
 • Kleurrijke illustraties maken het letterfeest uit deze unieke doos met letterblokjes en werkbladen compleet.

3. Het meisje dat nooit fouten maakte

Iedereen maakt weleens fouten. Dat weten alle volwassenen. Er zijn echter kinderen die van nature perfectionistisch zijn. Zij doen er alles aan om goede cijfers te krijgen op school. Ook verzorgen ze hun dieren op tijd. Dergelijke kinderen besteden veel tijd aan het perfect zijn. Wat gebeurt er wanneer een dergelijk kind toch een fout maakt? Het meisje dat nooit fouten maakteHet ergste is dat het kind dichtklapt. Hij/zij is namelijk teleurgesteld in zichzelf. Om een dergelijk resultaat te voorkomen, kun je daarom kiezen voor het boek Het meisje dat nooit fouten maakte. Dit boek is een van de beste kinderboeken van het jaar en gaat over een perfectionistisch kind.

In het boek Het meisje dat nooit fouten maakte heeft Isabella nog nooit een fout gemaakt. Zo verzorgt ze haar hamster op tijd en maakt ze altijd haar huiswerk. Op een dag maakt ze echter een fout. Hierdoor wordt ze bang dat ze ook een fout zal maken tijdens haar toneelvoorstelling. Deze voorstelling heeft ze al 3 keer achtereen gewonnen. Het zou voor haar dus vreselijk zijn om nu te verliezen. De levensles die dit boek aan je leert, is echter eenvoudig. Zo laat het boek je zien dat het juist belangrijk is om fouten te maken. Door fouten te maken leer je namelijk nieuwe dingen. Ook zorg je er op die manier voor dat je dezelfde fout niet meer maakt. Begrijp je nu waarom het boek een van de beste kinderboeken van 2019 is?

Eigenschappen van het boek Het meisje dat nooit fouten maakte:

 • Er is voor dit boek een bijbehorend lesplan.
 • Als je dit boek leest, stimuleer je de ontwikkelingscapaciteit.
 • Grote, vaak pagina-vullende, vriendelijke kleurenillustraties sluiten goed aan bij de tekst.
 • Het boek leert aan kinderen dat het niet erg is om fouten te maken, omdat je van fouten leert.
 • Dit boek is geschreven voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar en is ideaal voor perfectionistische kinderen.

4. 54 minuten

In films en in het nieuws zien we weleens dat er soms schietpartijen zijn op scholen. Dit kan namelijk te maken hebben met een ontstane ruzie. Echter, er zijn in het leven ook mensen met een mentaal probleem. Dergelijke mensen kunnen ook betrokken raken bij schietpartijen. Hoewel je je niet hoeft in te leven met de schutter, leef je je vaak wel in met de betrokkenen. 54 minutenKlinkt een dergelijk spannend verhaal over een schutter op school als een van de beste kinderboeken? Dan raden wij het boek 54 minuten aan. Lezers van dit boek vinden het boek enorm heftig. Sommigen hebben het boek in slechts 1 avond uitgelezen. Dit heeft mogelijkerwijs te maken met de manier waarop het verhaal is verteld.

Het verhaal 54 minuten wordt namelijk vanuit verschillende perspectieven verteld. Je komt dus te weten wat elke personage denkt. Ook ontdek je het eigen verhaal van alle personages en wat ze beleven bij de gebeurtenis. Op de eerste schooldag wordt er namelijk eerst een toespraak gehouden door de directeur van de school. Vervolgens worden de leerlingen verwelkomd voor het nieuwe semester. Wanneer het tijd is om naar hun klassen te gaan, ontdekken de studenten dat de auladeuren niet open gaan. Plotseling begint er iemand te schieten. Paniek barst los in de aula. Sommige leerlingen ontdekken zelfs dat ze meer reden hebben om bang te zijn voor de schutter… In dit boek wordt een verschrikkelijke gebeurtenis omgezet in een prachtig verhaal. Daarom is het boek een van de beste kinderboeken.

Eigenschappen van het boek 54 minuten:

 • Het boek bevat geen illustraties en is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 15 jaar.
 • Dit boek gaat over een student die begint te schieten op een school en studenten die dit meemaken.
 • Doordat het boek zeer spannend is en over een herkenbaar onderwerp gaat, lees je hem wellicht in 1 dag uit.
 • In het boek ontdek je wat de verschillende studenten ervaren tijdens een dergelijke verschrikkelijke gebeurtenis.

5. Help ik voel zo veel

Iedereen heeft emoties en gevoelens. Echter, niet iedereen weet daar goed mee om te gaan. Gaat het om verschillende emoties tegelijkertijd, dan kun je je kind het eerste boek in deze reeks geven. Er zijn echter ook kinderen die (hoog)gevoelig en snel overprikkeld zijn. Voor dergelijke kinderen is het nog moeilijker om met hun emoties om te gaan. Help ik voel zo veelDaarom is het handig om hen op een jonge leeftijd het boek Help ik voel zo veel te laten lezen. Dit boek is namelijk speciaal voor hen geschreven en behoort tevens tot de beste kinderboeken van het jaar. Behalve kinderen kunnen ook ouders, onderwijzers en/of hulpverleners het boek lezen. Zij moeten immers leren om te gaan met een dergelijk kind.

In het boek kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat. Het boek laat kinderen tevens zien hoe zij anders met deze gevoelens kunnen omgaan. Er zijn in het boek Help ik voel zo veel niet alleen verhaaltjes en tips. De auteur begrijpt namelijk dat kinderen ook wel iets leuks willen doen. Daarom is er in het boek ook gezorgd voor spelletjes, opdrachten en vragen. Om precies te zijn, bevat het boek 26 hoofdstukken met verschillende onderwerpen. Zo kom je onderwerpen tegen zoals voelsprieten, bescherm je eigen plek en energiebaan borstelen. Er wordt daarnaast ook gesproken over wat zijn jouw kwaliteiten, oppeppers en ontspannen. Dit boek is dus niet zomaar gekozen als een van de beste kinderboeken van het jaar!

Eigenschappen van het boek Help ik voel zo veel:

 • Kinderen vanaf ongeveer 7 jaar kunnen het boek lezen.
 • Het boek brengt een positieve insteek met zich mee en kan gevoelige kinderen de “boost” geven die ze nodig hebben.
 • Er is gezorgd voor deskundige informatie, want de auteur van het boek heeft een praktijk voor integrale kindertherapie.
 • Dit boek is een informatie- en opdrachtenboek, maar is ook een verwerkingsboek waarin er geschreven en getekend kan worden.
 • Hoewel dit boek voor kinderen is geschreven, is het ook een goede leidraad voor ouders, verzorgers, leerkrachten en/of hulpverleners.
 • Door middel van vragen, opdrachten, extra uitleg, spelletjes, ontspanningsverhalen en -oefeningen, voorbeelden en tips leren kinderen over het ontstaan van prikkels en hoe zij ermee kunnen omgaan.
No copyright infringement intended.